Over

Bart van der Sloot specialiseert zich op het gebied van Privacy en Big Data. Ook publiceert hij regelmatig over de aansprakelijkheid van internet intermediairs, gegevensbescherming en internetregulering. Actuele kernpunten zijn de door de Europese Unie aangenomen Algemene Verordening Gegevensbescherming, internationale gegevensstromen, met name tussen Europa en de Verenigde Staten, en datalekken. Bart van der Sloot heeft filosofie en recht gestudeerd in Nederland en Italië en heeft tevens met succes het Honoursprogramma van de Radboud Universiteit afgerond. Hij werkt momenteel bij het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society van de Tilburg University.


Voorheen werkte Bart bij het Instituut voor Informatierecht, Universiteit van Amsterdam, en bij de Wetenschappelijk Raad voor Regeringsbeleid (WRR) (onderdeel van het ministerie van Algemene Zaken) aan een rapport over de regulering van Big Data in verband met veiligheid en privacy. In dat kader was hij ook de eerste editor van een wetenschappelijk boek met gastbijdrages van vooraanstaande internationale wetenschappers en de eerste auteur van een internationaal, rechtsvergelijkend onderzoek naar de regulering van Big Data.


Bart van der Sloot heeft een uitgebreide publicatielijst, waaronder boeken, boekhoofdstukken en artikelen in internationale en nationale tijdschriften, vakbladen en kranten over onderwerpen als Google Street View, Facebook, cookies, privacy in de gezondheidszorg, het recht om vergeten te worden, profiling, safe harbour, internationale gegevensstromen, mass surveillance, de aansprakelijkheid van hosting-providers, wikileaks, open data, big data, hergebruik van overheidsinformatie, avatars, online-identiteit en Electronic Programming Guides.


Hij heeft een groot aantal lezingen en presentaties gegeven, zowel op nationale en internationale conferenties, voor algemeen geïnteresseerden en voor professionals binnen zowel de publieke als de private sector, zoals het Ministerie van Algemene Zaken, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de gemeente Amsterdam, het Clingendael Instituut, het FEC, de Kamer van Koophandel, het College voor de Rechten van de Mens en diverse medische congressen.


Bart van der Sloot is de general editor van het internationale privacy tijdschrift European Data Protection Law Review. Hij is permanent lid van de redactie van European Human Rights Cases en van Technology and Regulation.


Bart van der Sloot is de directeur van het Privacy & Identity Lab en was van 2010-2020 de oprichter en coördinator van het Amsterdam Platform for Privacy Research (APPR), van de minor Privacy Studies en de Amsterdam Privacy Conferences 2012, 2015 en 2018.
Klik hier voor